Let the water be your guide

zondag 3 februari 2013

Kees van Aalst Workshop

Gisteren een workshop gedaan bij Kees van Aalst.
Een hele dag van 10 tot 4 uur, vol met theorieën en demonstraties.
Kees had een aantal dingen voorbereid, minstens vijf voorbeelden van hetzelfde schilderij, maar in allerlei kleurstellingen, en dan nog drie of vier schetsen, om de boel te vereenvoudigen. Dit laatste was wel nodig, want we kregen de opdracht, nou ja.. De uitdaging om een stuk van de Italiaanse Amalfi kust te schilderen. De aanblik van meer dan 300 huisjes in allerlei vormen en richtingen en perspectief, deed mij wel even twijfelen. Een moeilijk onderwerp, vergelijkbaar met het zeer veel geschilderde, Staithes in Engeland. Van een hoog punt en dan de huizen goed in perspectief zien te krijgen is niet makkelijk! Vooral nu bij deze opdracht de huizen niet alleen onder de horizon lagen, maar ook daarboven. Maar volgens Kees geen probleem, zo en zo moet je het doen zegt die dan, zelfs ik kan het!
sketches
Nou okay, dan kwam het punt, waar ik altijd te lui voor ben, een schetsje vooraf maken, liefst een paar nog wel! Laten we maar kijken waar het schip strand dacht ik, en begon aan de eerste schets, de omtrek was niet heel moeilijk, maar dan al die huisjes inpassen, en dan nog op een manier die verantwoord is in het abstraheren van een onderwerp. Ik moet zeggen, de eerste ging niet lekker, maar je kreeg wat inzicht.
Na de tweede, begon je vormen te herkennen, en bij de laatste inmiddels de vierde schets, heb ik alleen de hoofdvormen nog getekend.
Ik hoefde hem nu alleen nog maar te schilderen!
Ik gebruikte Arches 300 grams, en Schmincke aquarelverf, veruit de helderste aquarelverf die er is. Een nadeel, of voordeel, deze pigmenten granuleren niet, dus krijg je prachtige gladde tonen! Joseph Zbukvic gebruikt ze ook, dus als je denkt, ik heb van die korrels in mijn aquarel, gebruik Schmincke!
Tenminste als je ze niet wil hebben!
De rest is gegaan als alle andere aquarellen, je neemt de schets over, en maakt een eerste wassing, laat je witjes heel!!!!
Daarna de schaduwen en let erbij op de vorm en richting van de zon.
(Want schaduw en licht maken de vorm, niet het onderwerp waarnaar je kijkt.)
Meer kleur waar nodig, om contouren te definiëren, en als laatste de fijne details.
Ik maak nog een andere versie, want op een workshop ben je nu eenmaal ook met andere dingen bezig, je maakt geen meesterwerken op zo’n dag. Maar het is vooral bedoeld om je theorie op te vijzelen, en je fantasie te prikkelen. En Kees heeft wagenladingen vol theorie, en genoeg ideeën om je steeds een ander schilderij te laten maken. Soms denk ik wel eens, welke van de tien ideeën zal ik eens gaan maken. Kees zelf maakt er meestal ook een stuk of drie of meer.
En waarom ook niet, niet iedere aquarel is geslaagd, maar als je er meer maakt wordt die kans alleen maar groter!
Hieronder het resultaat van de workshop. De nieuwe versie verschijnt hier wel weer!
DSC087122
Edo Hannema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Soft light over the waterways

Qrt sheet Millford 300 grams cp #stcmill #Millford #saunderswaterford #dalerrowney